به گزارش خبرنگار مهر، همجواری آرامگاه فردوسی طوسی با دانشگاه فردوسی فرصت مغتنمی را برای این دانشگاه رقم زده است و از گذشته توجه خاصی به شاهنامه و فردوسی در گروه زبان و ادبیات فارسی این دانشگاه صورت گرفته و پایان نامه های زیادی در این موضوع کار شده است.
بر اساس مصوبه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مبنی بر ایجاد قطب های علمی در دانشگاه های معتبر قطب علمی فردوسی شناسی نیز در دانشگاه فردوسی مشهد شکل گرفت که با استقبال وزارت علوم همراه شد و هر سال در روز ۲۵ اردیبهشت و در راستای فردوسی شناسی همایش هایی توسط قطب علمی این دانشگاه برگزار می شود.
در همین راستا تالیف دو کتاب «زیر این نخل بلند» و «چنین گفت دهقان» نیز با هدف ترویج فرهنگ فردوسی شناسی صورت گرفت.
دکتر محمد جعفر یاحقی در این مراسم اظهار کرد: کتاب «زیر این نخل بلند» جستارهایی در مخاطب شناسی شاهنامه شامل ۱۷ مقاله است که توسط دانشجویان دوره دکتری ادبیات فارسی به نگارش درآمده و مجموعه این مقالات به صورت کتاب منتشر شده است.
مولف کتاب های «زیر این نخل بلند» و «چنین گفت دهقان» نیز در توضیح علت چاپ مقالات علمی در یک کتاب گفت: به دلیل شرایط تاسف باری که در مجلات علمی پژوهشی وجود دارد کتاب ها بیشتر از مجلات خوانده می شوند و در نتیجه با موافقت دانشجویان و با هدف جلوگیری از ضایع شدن زحمات آنها این کتاب چاپ شد.
یاحقی با بیان اینکه تا به حال چنین کاری انجام نشده است، افزود: عنوان کتاب نیز با توجه به بیتی از شاهنامه انتخاب شده و اصرار من همیشه بر این بوده است که عنوان کتاب هایم را با توجه به ابیاتی از کتاب های شاعران معروف انتخاب کنم.
وی با اشاره به اینکه این کتاب در راستای مخاطب شناسی شاهنامه و توجه به تحقیقات دانشجویی در این زمینه است، ادامه داد: در زمینه مخاطب شناسی با توجه به تحقیقات صورت گرفته شاهنامه بر حماسه سرایی، تاریخ نگاری و نیز بر شعر بسیاری از شاعران تاثیرگذار بوده است و علاوه بر آن از نگارگری، خوش نویسی و موسیقی نیز تاثیرات شاهنامه و فردوسی بهره های فراوان برده اند.