از سهشنبه 19/2/1389 فضای شهر مشهد را پارچهنوشتهایی با عنوان «فردوسی و زبان فارسی» را آیینبندی کرده است. 5سال پیش نیز با چاپ چنین پارچهنوشتهایی که عکسی از حکیم ابوالقاسم فردوسی را با بیت " به گفتار پیغمبرت راه جوی دل از تیرگیها بدین آب شوی" را در پایین آن نویسانده بودند. اما همین نشانههای کوچک از فردوسی را هم تاب نیاورند. و در سال پایان هزارهی سرایش شاهنامه(1388) کوچکترین ارجداشتی از سوی هیچ یک از نهادهای پرهزینه و بیسود شهر و استان در زادگاه فردوسی انجام نشد.پارچهنوشتها که اکنون به در و در دیوار شهر آویخته شده است ، اگر چه به سان «نوشدارو پس از مرگ سهراب » است و در این چند روزه که بارها چشم آن کشیدهام تا بینم کسی از شهروندان مشهدی که سالهاست هویت و فرهنگ مایهورشان را فراموش کردهاند، به این پارچهنوشتها مینگرد یا به ابرنمایشگرهای شهر هنوز کسی را ندیدهام تا در پای این کوچکترین یادها از فردوسی در شهرش دستکم درنگی کوتاه کند. اما باز همین کارک در این وانقسای بیفرهنگی و بیهویتی برای فرهیختگان غنیمتی است. توس(مشهد) که مردخیزترین شهر جهان است و شمار دانشورانش به شمار نیاید؛ امروز در وضعیت فرهنگی اسفباری به سر میبرد، که به دید من بیخبری و از خودباختگی،مردمانش مهمترین دلیل آن است.این بزرگداشتها کمترین بهرهاش این است که دستکم به یاد چند تن میاندازد که میراثبر چه بزرگانیاند، نامهایی که در زیر میآورم؛ شمار اندکی از این دانشیمردانند که برخی از مردم توس اینک حتی نام آنها را برای یک بار هم نشنیدهاند؛آنان را به ما نیاز نیست که نام خیابانی یا میدانی را در شهر به نام آنان کنیم که نام برخی از آنان را فرنگیان در ماه ثبت کردهاند این ماییم که برای فرو نرفتن در گرداب بنیانکن بیهویتی نیازمند چنگ زدن به دامن آنها داریم؛ و این شما و چندتا از این نامها؛جابر بنحیان توسی( پدر دانش کیمیا chemistry)، شیخ طوسی(شیخ الطائفه، نوسینده 2کتاب فقهی از کتب 4گانه شیعه)،ابوالقاسم فردوسی(پدر فرهنگ ایران)،اسدی طوسی(نویسندهی نخستین فرهنگنامهی برجامانده به زبان پارسی دری)،دقیقی توسی(شاعر پیشکسوت فردوسی)، خواجه نصیرالدین توسی( مهندس نخست، آن چنان دانشور است که به سخن نیاید)،خواجه نظامالملک توسی (بنیانگذار مدارس نظامیهکهکالجهای اروپا تقلید از این مدارس بود) حجهالاسلام محمدغزالی(نویسندهی احیا علوم دین که فرنگیان آن را دایرهالمعارف علوم اسلامی میدانند،فرنگیان و تازیان او را بیشتر از همشهریانش میشناسند)،احمد غزالی، شرفالدین مظفر بن محمد طوسی(ریاضیدان و اخترشناس،اختراع اسطراب خطی یکی از کارهای ویست،او یکی از گمنامترینهاست)،ملکالشعرای بهار(واپسین قصیدهسرای بزرگ ادب پارسی دری)،اخوان ثالث،دکتر شریعتی،مرتضی مطهری(بنیادگذران اندیشهای خیزش بهمن 57)
سلام دوست عزیز.
با اجازه شما این مطلب رو تو وبلاگم می ذارم البته با نام شما.
اما قبلش لازم می بینم که قبلش کمی اصلاحات املایی روی متن انجام بدم نظیر: آیین=> آزین--- ابوالقاسن=>ابوالقاسم---تیریگ ها=>تیرگی ها---غمنیمتی=>غنیمتی---دانشی مردان=>دانش مردان و نمونه های دیگر که ذکرنمی کنم. فکر می کنم که شما هم بهتر است متن را بازبینی و اصلاح نمایید.
با تشکر سعیدان
(چرا بلاگ اسکای امکان ارسال نظر خصوصی نداره؟)
فکر می کنم کلمه فارسی ای که به جای لغت انگلیسی "ایمیل" به اسم "یارانامه" درج شده اشتباه است و باید می نوشتید "رایانامه"!